St. Petersburg'da patlama: Öldürülen 'savaş muhabiri' Vladlen Tatarskiy kimdi?
St.Petersburg'da bir kafede patlama meydana geldi. Bir kişinin öldüğü, 6 kişinin ise yaralandığı patlamada, ölen kişinin Rus savaş muhabiri Vladlen Tatarskiy olduğu ortaya çıktı.
Yapılan ilk incelemelere göre, bir etkinliğe katılmak üzere St. Petersburg’a gelen Tatarskiy, kendisine hediye edilen bir heykelin içindeki 200 gram TNT’nin infilak etmesi sonucunda öldü.
Tatarskiy’e verilen ‘hediyenin’ ise, Ukraynalı olduğu tahmin edilen bir genç kız tarafından verildiği belirtildi.
Başlarda, kadının 21 Kasım 1983, Ivano-Frankovsk doğumlu Mariya Yarun olduğu iddia edildi.
Ancak daha sonra, polis tarafından yapılan açıklamada, kadının 16 Şubat 1997 doğumlu Darya Trepova isimli 26 yaşında bir kadın olduğu belirtildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Petersburg’daki bir kafede bombalı saldırıya uğrayan askeri blog yazarı Vladlen Tatarskiy’in ölümünün ardında Kiev rejiminin olduğunu düşündüklerini belirtti.
Öte yandan, patlamanın yaşandığı mekanın (Patriot Bar) Wagner lideri Prigojin’e ait olduğu iddia ediliyor.1
Peki Tatarskiy kimdi ve neden öldürüldü?
Tatarskiy’in asıl adı Maksim Yuriyeviç Fomin.2 1982 yılında Donetsk bölgesindeki Makeyevka'da doğdu. Gençlik dönemlerinde madende çalıştığı ve 2011’de mobilya ticaretine atıldığı bilinen Fomin, çektiği kredileri ödeyemeyince arkadaşlarıyla birlikte giriştiği banka soygununda yakalanarak tutuklandı ve Gorlovka’da hapse atıldı.
2014’te yaşanan Maydan darbesi ve ülke genelindeki çatışmalar ise Fomin’in ‘talihini döndüren’ bir dönem olarak kabul edilebilir. Savaş, hapiste tutulduğu Gorlovka’da şiddetlendi, hapishane isabet aldı, Fomin hapisten firar etmeyi başardı ve ‘Profesör’ kod adıyla Donbass’ın bağımsızlığı için savaşan milislere katıldı.
Başlarda Gorlovka milislerinin saha komutanı Igor Bezler'in komutası altında savaşan Fomin, askeri kariyerini Vityaz biriminde, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin Halk Milisleri bünyesinde ve Vostok taburunda devam ettirdikten sonra askerlik hizmeti sona erdi ve ‘gazetecilik’ yapmaya başladı.
Fomin, Vladlen Tatarskiy adını da bu dönemde aldı. ‘Donbass’ın Atık Yığınları’ isimli, bölgedeki savaşları ele alan bir grup kurdu, 2019’da Moskova’ya taşındı.
Fomin, Rusya’nın Donbass operasyonunun başlamasıyla birlikte bu sefer ‘savaş muhabiri’ kimliğiyle cephedeydi.
Fomin, ya da Tatarskiy, Donbass bölgesinde faaliyet gösteren bir ‘gazeteci’ olsa da hem geçmişi, hem de üslubu nedeniyle bir gazeteciden ziyade ‘propagandist’ olarak nitelendirilebilir. Zira Fomin, ‘Donbass gazisi’ olarak televizyonlara çıktığında dahi eleştirilerle karşılaşan isimlerdendi.
En çok tepki çeken çıkışlarından biri ise, Kremlin’de kaydedip paylaştığı “Herkesi öldüreceğiz, istediğimizi soyacağız” türündeki ifadeleriydi.
Tatarskiy, Rus sağ/milliyetçi çevrelerinde popüler bir isim. Ölümünün ardından, Rus düşünür Dugin de, birkaç ay önce öldürülen kızı Darya Dugina ile Tatarskiy’in fotoğraflarını paylaşarak “Darya Dugina Bulvarı. Vladlen Tatarskiy Meydanı. Jogi, Motorola sokakları, düzinelerce başka sokak, cadde ve meydan. Kiev'in yer adları böyle olacak. Ama şimdilik hatıralarımızda” ifadelerini kullandı.
Tatarskiy suikastı, Rusya toprakları içerisinde gerçekleştirilen ikinci suikast. Daha önce de, yukarıda belirttiğimiz gibi Darya Dugina bombalı saldırı sonucunda öldürülmüştü.
Bu iki ismin ortak noktası, ikisinin de sağ kanat Rus milliyetçisi olmaları ve oldukça keskin açıklamalarına rağmen yeterli koruma olmadan seyahat etmeleri.
Bu saldırıların arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu düşünürsek, Ukrayna güçlerinin Rusya içinde tanınmış kişilere yönelik benzer saldırılara devam edeceği tahmin edilebilir.
Bu yöntem hem savaştan daha kolay, hem de cephe gerisinde ve halk içinde istikrarsızlık yaratma hedefine daha iyi hizmet ediyor.
https://t.me/fontankaspb/37121
https://100biografiy.ru/blogery/vladlen-tatarskij