Bulgaristan'daki Sovyet anıtı kaldırılacak: 175 yıldır dolaşan hayalet hala korkutuyor
Sofya belediye meclisi, 7 Mart günü Demokratik Bulgaristan' koalisyonunun ve 'Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi için Vatandaşlar (GERB)' partisinin girişimi sonucunda, 41 lehte, 13 aleyhte ve 1 çekimser oyla kentte 1946 yılından bu yana bulunan Sovyet anıtını kaldırma kararı aldı.
Bunun üzerine, anıt çevresinde bir araya gelen çok sayıda Bulgar, kararı protesto etti ve insan zinciri oluşturdu.
Kararı, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev de eleştirdi. Radev, "Bir seçim kampanyasının ortasında, ülkeyi yönetme arzusunu dile getiren partilerin ülkenin gelecekteki kalkınmasına yönelik programlar sunmak yerine geçmişe saklanmaları inanılmaz. Kriz ve düşmanlıkların ortasında, taraflar Sovyet Ordusuna ait bir anıtın arkasına saklanıyorlar" dedi.
Bulgaristan Sosyalist Partisi'nden (BSP), eski milletvekili Borislav Gukanov da, Bulgar, Rus ve Sovyet bayraklarının taşındığı eylemde yaptığı açıklamada, "Tarihin unutulması için bu özgürlük sembolü olan Sovyet Ordusu anıtını yıkmak istiyorlar" açıklamasında bulundu.
Eylemciler ayrıca, provokasyonları önlemek için anıtı 24 saat izleyeceklerini söyledi.
Sofya'daki bu anıt, daha önce defalarca saldırıya uğradı.
17 Haziran 2011 tarihinde, anıttaki Sovyet askerleri Süpermen, Joker, Robin, Kaptan Amerika, Ronald McDonald, Noel Baba, Wolverine, Maske ve Wonder Woman gibi popüler Amerikan kurgu karakterlerine benzetilecek şekilde boyanmıştı ve 'güncelleştirilmişti'. (В крак с времето)
17 Ağustos 2012: Pussy Riot üyelerinin Rusya'da tutuklanması üzerine anıta saldırı düzenlenmiş, askerlerin suratlarına Pussy Riot maskeleri çizilmişti.
1 Şubat 2013: Arupa Birliği'nde resmi olarak Stalinizm ve Nazizm Kurbanlarını Anma Günü olarak kutlanan 'Kara Kurdele Günü'nde anıt Bulgaristan bayrağı renklerine boyanmıştı.
21 Ağustos 2013: Kimliği belirsiz kişiler, 1968 Prag baharının yıldönümü anısına anıtı pembeye boyamıştı ve Bulgarca ve Çekçe "Bulgaristan özür diliyor" yazmıştı.
23 Şubat 2014: Anıt, Ukrayna'daki Maydan darbesine destek amacıyla Ukrayna bayrağı renklerine boyanmıştı.
Son olarak da geçen sene, anıt yine kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğramıştı.
Heykel yıkarak tarihi değiştirme, yeniden yazma çabası sağın ve liberalizmin yıllardır değişmeyen çabası. Bu çaba içerisinde olanların, diğer bütün örneklerde olduğu gibi yine Avrupa yanlılarından oluşması ise tesadüf değil.
Kolektif Batı, ezeli düşmanı olan SSCB siyasi tarihten silinmiş olsa dahi, temsil ettiği değerlerle, hatıralarıyla, günümüze kadar uzanan taştan demirden heykelleriye didişmeye devam ediyor.
Demek ki, 175 yıl önce kaleme alınan şu satırlar güncelliğini koruyor:
"Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor — Komünizm hayaleti. Eski Avrupa'nın bütün güçleri bu hayaleti defetmek üzere kutsal bir ittifak içine girdiler."